Åbn undermenuer...

Indien, politiske system i

Indien er en føderal republik, en union, der består af 28 delstater og 5 unionsterritorier. Hovedstaden er New Delhi i Nordindien. Her ligger det føderale parlament. Det er et to-kammer-parlament. Overhuset hedder Rajya Sabha (Staternes Forsamling), og det består af op til 250 medlemmer, hvoraf 12 er udnævnt af præsidenten. De øvrige er udpeget blandt valgte medlemmer af delstatsparlamenterne. Medlemmerne af Rajya Sabha sidder i en seks-årig valgperiode.

Underhuset hedder Lok Sabha (Folkets Forsamling) og består af 545 medlemmer. To er udpeget af præsidenten, og 543 er valgt af de indiske vælgere ved flertalsvalg i enkeltmandskredse for en femårig periode. Ved de seneste valg har det sekulariserede Kongresparti og det hindunationalistiske parti BJP (Bharatiya Janata Party) skiftedes til at sætte sig på magten i unionsregeringen.

Det er reelt et parlamentarisk system, hvor præsidenten mest har ceremonielle funktioner som statsoverhoved. Det er ofte en koalition af partier omkring det største parti, der sætter sig på regeringsmagten.

Figurer

Læs videre