Åbn undermenuer...

Masseparti

Et masseparti er et politisk parti, der har en organisation bredt ud over hele landet. Medlemskabet er udbredt til brede grupper, og medlemmerne forsøges mobiliseret til deltagelse i partiets arbejde. Udover landsorganisationen har massepartiet, hvis det har opnået repræsentation i parlamentet, også en parlamentsgruppe. Arbejdet i landsorganisationen prioriteres højt i massepartiet, idet partiet er afhængig af landsorganisationens arbejde mht. mobilisering og rekruttering af nye politikere til partiet.

Nogle politologer betragter massepartiet som et fænomen, der hører industrisamfundet til. I dette samfund så man typisk socialistiske og socialdemokratiske partier, der forsøgte at mobilisere lønmodtagere som partimedlemmer i en massebevægelse.

Massepartiet kan forstås i relation til modsætningen, som ofte kaldes et eliteparti. Det rekrutterer kandidater snævert blandt en politisk - og evt. også en økonomisk-social - elite. Elitepartiet kan være opstået som en parlamentsgruppe og har måske ikke lavet en landsorganisation.