Åbn undermenuer...

Danmarks Kommunistiske Parti

Danmarks Kommunistiske Parti (DKP) blev stiftet af udbrydere fra Socialdemokratiet i 1919. Den russiske revolution i 1917, der bragte kommunisterne til magten i Rusland, medvirkede til at skabe opbrud på venstrefløjen i en del europæiske lande. Hertil medvirkede også den økonomisk-sociale situation i landene med strejker og protester imod efterkrigsperiodens dårlige økonomi.

DKP er marxistisk-leninistisk og tilsluttede sig den kommunistiske verdensbevægelse, der hentede inspiration og lederskab hos de sovjetrussiske kommunister i Moskva.

DKP blev repræsenteret med nogle få mandater i Folketinget i 1930erne. Antallet af mandater steg kraftigt ved det første folketingsvalg efter 2. verdenskrig. Kommunisterne havde spillet en fremtrædende rolle i modstandsbevægelsen imod den tyske besættelse af Danmark og blev belønnet af vælgerne for det. Den Moskva-tro linje i partiet kom imidlertid til at koste dyrt vælgermæssigt. Ved kommende valg gik partiet tilbage, og efter den sovjetrussiske invasion af Ungarn i 1956 og dannelsen af SF røg partiet helt ud af Folketinget.  Den økonomiske krise i 1970erne formåede dog en kort overgang at bringe partiet tilbage i Folketinget.

Sovjetunionens opløsning i 1989-91 kom til at betyde et nyt tilbageslag for DKP. Medlemstallet svandt kraftigt. Partiet var med til at danne Enhedslisten i 1989, og der er stadig et DKP inden for Enhedslisten. Partiet har i dag nogle få hundrede medlemmer.

 

 

Læs videre