Forklaringer handler om at gøre rede for forudsætninger, årsager, konsekvenser eller indhold af nogle fænomener. Af de forskellige forklaringstyper er især tre af betydning for samfundsvidenskaberne:
- Kausale forklaringer, eller årsags-virknings-forklaringer efter modellen: Hvis A indtræffer, så sker B. Fx vil en voldsom boligboble føre til økonomisk krise (jfr. Japan i 1990erne og USA i 2008).
- Funktionelle forklaringer. Her ses samfundet som en organisme, hvor forskellige handlinger, processer og strukturer kan være funktionelle, dvs. være med til at opretholde systemet, eller dysfunktionelle, dvs. systemnedbrydende. Eksempelvis: Økonomiske kriser er på langt sigt med til at opretholde markedsøkonomien.
- Intentionelle forklaringer. Det grundlæggende er her, at man tillægger aktørernes handlinger mening. Der ligger bevidste overvejelser bagved handlingerne, og mennesker har nogle formål med dem. Man (forskerne) må derfor tolke de menneskelige handler ved at sætte sig i andres sted, undersøge deres motiver og refleksioner. Fx bankfolk, husejere eller politikere.