Ved økonomisk politik forstås statens forsøg på at påvirke den økonomiske udvikling i et land. Helt overordnet kan der skelnes mellem makropolitik og strukturpolitik. Makropolitikken har til formål at nå de økonomiske mål (økonomisk vækst, højt BNP, høj beskæftigelse, lav inflation og balance på statens finanser og i forhold til udlandet), som karakteriserer en god økonomi. Strukturpolitik har til formål at understøtte især den langsigtede økonomiske vækst ved at sikre en så effektiv udnyttelse af de samfundsmæssige ressourcer som muligt.
Makropolitikken opdeles i de fire store politikker: Finanspolitik, pengepolitik, indkomstpolitik og valutapolitik. Finans- og pengepolitikken forsøger især at påvirke den økonomiske aktivitet i samfundet ved at påvirke efterspørgslen i samfundet. De to politikker har et direkte konjunkturregulerende sigte og kan også benævnes stabiliseringspolitik. Indkomstpolitikken og valutapolitikken er orienteret mod især konkurrenceevnen og dermed betalingsbalancens løbende poster. Dog har valutapolitikken også en direkte virkning på aktiviteten.
Strukturpolitikken er mere orienteret mod mikroøkonomien ved, at den griber ind i de forskellige markeders funktionsmåde. De mest oplagte eksempler herpå er konkurrencepolitik, skattepolitik, arbejdsmarkedspolitik, erhvervspolitik, uddannelsespolitik, forskningspolitik og energipolitik.