Udtrykket strukturpolitik bruges som samlebetegnelse for de politiske virkemidler, der påvirker de enkelte markeders funktionsmåde. Der er f.eks. tale om strukturpolitik, når uhensigtsmæssige regler, som hæmmer nyetablering inden for bestemte brancher, ændres, så der kommer mere konkurrence til gavn for produktiviteten og dermed priserne. Der er også tale om et strukturpolitisk indgreb, når der foretages en opstramning af reglerne for, hvornår ledige skal stå til rådighed for job uden for deres eget fagområde eller geografiske region.
Strukturpolitikken har som formål at indrette de økonomiske strukturer, så de begunstiger den langsigtede økonomiske udvikling høj BNP-vækst og høj beskæftigelse. Derfor tager strukturpolitik ofte sit udgangspunkt i mikroøkonomien. Til grund for strukturpolitiske tiltag ligger en antagelse om, at økonomien på langt sigt befinder sig i ligevægt. Det er formålet med de strukturpolitiske tiltag at påvirke, hvor ligevægten ligger. Strukturpolitikken har således en langsigtet karakter.
Strukturpolitik omfatter en mængde vidt forskellige økonomisk politiske tiltag, hvoraf de vigtigste er arbejdsmarkedspolitik, erhvervspolitik, skattepolitik samt uddannelses- og forskningspolitik. Nogle strukturpolitiske tiltag har et mere generelt sigte, nogle er mere fokuseret på enkeltsektorer i alle tilfælde med henblik på at begunstige langsigtet produktivitetsudvikling og velstandsfremgang.