Klassiske økonomer betegner en gruppe økonomer fra anden halvdel af 1700-tallet og frem til ca. 1870. Adam Smith (1723-1790), David Ricardo (1772-1823) og Thomas Malthus (1766-1834) er de mest fremtrædende repræsentanter. Fælles for dem er en stærk tiltro til markedets selvregulerende kræfter, som altid vil sikre ligevægt i økonomien. De klassiske økonomer har fået stor indflydelse på den senere økonomiske teoridannelse, og de såkaldte neoklassikere baserer også deres teorier på en stor tillid til markedets evne til at sikre ligevægt.
De klassiske økonomer lægger stor vægt på markedsmekanismens evne til at sikre ligevægt i økonomien. Den pris, der sikrer ligevægt, fremkommer dér, hvor efterspørgslen er lig med udbuddet. Er efterspørgslen større end udbuddet, vil priserne stige, og modsat vil priserne falde i en situation, hvor udbuddet er større end efterspørgslen. Der er således tale om en stor grad af fleksibilitet. Det gælder også i bestemmelsen af lønnen. I en situation med stor arbejdsløshed på arbejdsmarkedet, dvs. at udbuddet af arbejdskraft er større end efterspørgslen, vil lønningerne falde indtil et niveau, hvor der er ligevægt mellem udbud og efterspørgsel. Også andre priser i samfundet som renten (prisen på at låne penge) og valutakursen fremkommer som et resultat af markedsmekanismen. Renten bestemmes, der hvor udbud (opsparing) er lig med efterspørgslen (lånebehov). Valutakursen sikrer ligevægt mellem udbud af valuta (køb af importvarer) og efterspørgsel efter valuta (salg af eksportvarer).
Keynesianismen bryder med den klassiske tankegang. Under indtryk af den store depression i 1930erne, hvor der ikke automatisk opstod ligevægt i økonomien.