Monetarismen er en økonomisk teori, der som navnet siger især ser på pengenes betydning for den økonomiske udvikling i et samfund. Monetarismen bygger videre på den klassiske økonomi ved at mene, at der er en direkte sammenhæng mellem pengemængden og aktivitetsniveauet i økonomien. Er der for mange penge i omløb, vil aktiviteten blive overophedet, og der opstår inflation. Modsat kan en formindskelse af pengemængden dæmpe aktivitetsniveauet og dermed fjerne inflation. Hvor keynesianismen prioriterer den samlede efterspørgsel og dermed beskæftigelsen højt, er inflationsbekæmpelse det vigtigste hos monetaristerne.
Centralt i den monetaristiske argumentation står husholdningernes og virksomhedernes forventninger til fremtiden. I en situation med inflation vil husholdninger og virksomheder have forventninger om endnu højere inflation i den næste periode. Løn- og priskrav fastsættes nu efter disse forventninger, således at inflationen kan stige lodret selv ved ret høje arbejdsløshedsprocenter. Dette er modsat den normale Phillips-kurve, hvor der antages en mere glidende sammenhæng mellem arbejdsløshed og inflation. Ifølge monetaristerne kan en finanspolitik, der tager sigte på at mindske arbejdsløsheden, give anledning til en lille stigning i inflationen, som derefter som beskrevet ovenfor kan eksplodere på grund af forventningerne til fremtiden. Monetarister mener derfor, at ekspansiv finanspolitik kan være direkte skadelig og anbefaler i stedet styring af pengemængden til at styre aktiviteten i samfundet. Pengepolitikken er for monetaristerne mere effektiv ved, at den virker hurtigere. Her anbefales dog en regelbaseret pengepolitik, således at udviklingen i pengemængden styres efter en fast inflationsmålsætning.
Monetarismen kan ses som en kritik af keynesianismens tiltro til, at man kunne stabilisere den økonomiske udvikling ved hjælp af finanspolitik.