Teorier handler ligesom modeller om mere eller mindre komplekse opfattelser af sammenhænge mellem forhold i samfundet. Teorierne har altså nogle påstande om, hvordan nogle fænomener eller variable forholder sig til hinanden, eller kan forklare hinanden.
Opfattelserne af, hvad en teori er, spænder fra krav om altomfattende abstrakte systemer med tilhørende begrebsskemaer til mindre omfattende teorier, fx teorier om vælgeradfærd, kriminalitet og integration af indvandrere. Her kan teori defineres som en generalisering af nogle sammenhænge.
For at en teori skal kunne efterprøves, er det nødvendigt at udvikle et egentligt begrebsapparat, som derefter skal kunne operationaliseres, dvs. oversættes til nogle størrelser, som vi kan forsyne med data (fra testanalyser, fra statistik, fra spørgeskemaundersøgelser m.v.).
En teori kan være udviklet ud fra detailstudier af empirien. I det tilfælde taler man om induktion. Omvendt kan man ud fra en teori slutte til virkeligheden, hvilket kaldes deduktion.
Teorier skal være rimeligt robuste, men i modsætning til i naturvidenskaberne må de ændres eller justeres med tiden, fordi den kontekst samfundet - som teorierne er formuleret i, er under konstant forandring. Det betyder ikke, at de nødvendigvis forkastes. Eksempelvis spiller Durkheims anomiteori stadig en stor rolle, selv om den er formuleret for mere end 100 år siden.