Et politisk system kan defineres som statsstyret i et land. Et politisk system er imidlertid mere omfattende, idet alle de processer i samfundet, der har politisk betydning, indgår. Politiske systemer kan opdeles i forskellige kategorier efter flere forskellige principper.
I de fleste samfund vil der være et formidlende led imellem det øverste styre og befolkningen. Det kan være politiske partier, der formidler. Og her kan man skelne mellem et-partisystemer (f.eks. Kina), to-partisystemer (mange lande med flertalsvalg i enkeltmandskredse) og flerpartisystemer (ofte lande med forholdstalsvalgmåde eller en etnisk opsplittet befolkning).
Der kan skelnes efter, om der er en suveræn øverste leder, f.eks. en monark (Saudi Arabien) eller diktator. Et kongedømme kan være indskrænket eller konstitutionelt (f.eks. Danmark). Det vil sige, at monarkens magt er begrænset af bestemmelser i forfatningen.
Der kan skelnes ud fra graden af demokrati og formen for demokrati. I de fleste lande har man repræsentativt demokrati, eller som det også kaldes: indirekte demokrati, dvs der styres via valgte repræsentanter. Der er dog også lande med en ret høj grad af direkte demokrati, f.eks. Schweiz og USA (referendum/folkeafstemning).
Der skelnes mellem præsidentialsystem og parlamentarisme. I præsidentialsystemer er der forskel på præsidentens magt efter, om denne er valgt direkte af vælgerne (f.eks. Frankrig og USA), eller om præsidenten er indirekte valgt (f.eks. af medlemmer af parlament og statsparlamenter: Tyskland).
I et parlamentarisk system (f.eks. de nordiske lande) ligger magten hos et regeringsdannende flertal i parlamentet.