EU (Den Europæiske Union) er en regional international organisation, hvori 28 europæiske lande (se EU: Medlems- og ansøgerlande) har et tæt økonomisk og politisk samarbejde. EU er unik som organisation pga. det overstatslige samarbejde.
Grundstenen til EU blev lagt med dannelsen af Kul- og Stålunionen i 1952. Dette samarbejde har siden udviklet sig med integration både i bredden (flere lande og flere samarbejdsområder) og dybden (mere afgivelse af suverænitet til Bruxelles) se EU's historie i hovedpunkter.
I EU's lovgivningsproces har Kommissionen monopol på at tage initiativ til EU-lovgivning, men den tager sig også af forberedelses- og implementeringsfaserne. I beslutningsfasen er Ministerrådet og Europa-Parlamentet de to aktører. Andre vigtige organer er EU-Domstolen og Det Europæiske Råd.
Det vigtigste samarbejdsområde inden for EU er nok ØMU, hvori 19 af de 28 EU-lande er med. I ØMU har de deltagende lande overladt både penge- og valutapolitikken til de fælles organer (ECB Den Europæiske Centralbank). EU's landbrugspolitik, EU's retlige samarbejde, EU's miljøpolitik og EU's regionalpolitik er andre vigtige samarbejdsområder. Danmark har med sine forbehold fra 1993 søgt at begrænse deltagelsen i det overstatslige samarbejde.
EU's udvikling har beskæftiget mange forskere, hvilket har resulteret i en række integrationsteorier, som forsøger at forklare, hvorfor integrationsprocessen er forløbet som den har gjort.