Åbn undermenuer...

Muslimske Broderskab, Det

En sunnimuslimsk, islamistisk folkebevægelse, der blev oprettet i Egypten i 1928. Efter Det arabiske Forår i 2011 har Broderskabet vundet valg til forfatningsgivende parlamenter i Tunesien og ikke mindst i Egypten, hvor Mohammed Morsi fra Broderskabet i 2012 også vandt præsidentvalget. Det Egyptiske militær havde dog ikke i sinde at afgive den reelle magt i Egypten. Derfor blev Mursi afsat ved et kup i 2013, og Det Muslimske Broderskab blev stemplet som en terrororganisation.

 Uddybende forklaring

En sunnimuslimsk, islamistisk folkebevægelse, der blev oprettet i Egypten i 1928. Bevægelsen udgør den største politiske opposition i mange arabiske lande, hvor den har arbejdet for en islamistisk vækkelse og som mål har haft omfattende politiske, sociale og økonomiske reformer. Broderskabet har i lange perioder været forbudt i flere af de lande, hvor det er virksomt. 

De sociale aktiviteter inkluderer bl.a. drift af skoler og hospitaler, og bevægelsen har således opfyldt behov hos befolkningerne, som de autokratiske stater kun i begrænset omfang har taget sig af. Disse sociale aktiviteter har formentlig været en medvirkende årsag til, at Det Muslimske Broderskab efter Det arabiske Forår i 2011 har vundet valg til forfatningsgivende parlamenter i Tunesien og ikke mindst i Egypten, hvor Mohammed Morsi fra Broderskabet i 2012 også vandt præsidentvalget. Det Egyptiske militær havde dog ikke i sinde at afgive den reelle magt i Egypten. Derfor blev Mursi afsat ved et kup i 2013, og Det Muslimske Broderskab blev stemplet som en terrororganisation.

Før Det arabiske Forår blev Broderskabet af mange betragtet som en islamisk fundamentalistisk bevægelse, der ville skabe en sharia-baseret stat i MENA-landene. Men efter bevægelsens magtovertagelse i Egypten (og Tunesien) har den vist sig noget mere moderat end ventet.