Åbn undermenuer...

Ukraine, Konflikten i

Et flere måneder langt oprør mod den russisk-venlige præsident Viktor Janukovitj førte i februar 2014 til hans afsættelse, hvilket har sendt Ukraine ud i en krise, der truer med at dele landet. Janukovitj var i 2010 blevet valgt på demokratisk vis, men blev reelt afsat af ”gadens parlament”.

Mange forskellige grupperinger med forskellige interesser er involveret i konflikten, men grundlæggende kan man opdele aktørerne og befolkningen i en vest-vendt del, der gerne ser, at Ukraine nærmer sig til EU, og en russisk-venlig fløj.

EU har sikkerheds- og økonomiske interesser i at øge samarbejdet med Ukraine, jfr. den kommercielle fredstese og den demokratiske fredstese. På den anden side er det helt uacceptabelt for Rusland, hvis Ukraine nærmer sig for meget til Vesten. Det er en af årsagerne til Krim-krisen – som har været en del af konflikten i Ukraine – og som i marts 2014 førte til Ruslands annektering af Krim-halvøen.

Efterfølgende har konflikten i Ukraine udviklet sig til en borgerkrig i den østlige del af landet. USA og EU har gradvist optrappet økonomiske sanktioner mod Rusland, som man beskylder for at støtte de pro-russiske oprørere med bl.a. våben. Det afviser russerne, som har gengældt med økonomiske sanktioner.

Figurer