Franskmanden Dominique Moisi (1946-) kom i 2008 med et bud på en videreudvikling af Huntingtons teori om Clash of Civilizations. Hvor Huntington arbejder med civilisationer primært baseret på religion som de grundlæggende aktører, fokuserer Moisi i stedet på kulturer baseret på følelser. I den globaliserede verden er identiteterne i krise, og derfor vender folk sig ifølge Moisi i stedet for mod følelser. Frygten gennemsyrer Vesten, Den arabiske Verden føler sig ydmyget, og i Asien håber man på at indhente og overhale Vesten.
Clash of Emotions
Uddybende forklaring
Franskmanden Dominique Moisi (1946-) kom i 2008 med et bud på en videreudvikling af Huntingtons teori om Clash of Civilizations. Hvor Huntington arbejder med civilisationer primært baseret på religion som de grundlæggende aktører, fokuserer Moisi i stedet på kulturer baseret på følelser. I den globaliserede verden er identiteterne i krise, og derfor vender folk sig ifølge Moisi i stedet for mod følelser. Frygten gennemsyrer Vesten, den arabiske verden føler sig ydmyget, og i Asien håber man på at indhente og overhale Vesten.
Vesten er ifølge Moisi præget af flere slags frygt: frygten for at blive oversvømmet af fattige migranter, frygten for at blive angrebet af ekstremistiske islamister og frygten for at miste det økonomiske førerskab i verden til Asien.
Store dele af den arabiske verden er præget af ydmygelse, fordi de fra 600-tallet og ca. 1000 år frem havde en glorværdig position i verden, som de har svært ved at leve op til i dag. De er nu fælles om ydmygelses- eller offerkulturen, som de beskylder den vestlige imperialisme for at være årsag til. En særlig ydmygelse har været staten Israels oprettelse og succes. Således har det lille, men militært stærke Israel besejret den samlede arabiske verden i 4 krige i perioden 1948-73.
Mens mødet mellem Vestens frygt og islams ydmygelse finder sted, ser asiaterne til fra sidelinjen, samtidig med at de har travlt med at realisere deres håb om en stor fremtid. Igennem århundrederne og helt op til ca. 1800 var Kina og Indien verdens to største økonomier målt på BNP, og med de nuværende høje vækstrater håber de på i løbet af få årtier at genvinde deres dominerende position.