Funktionalisme er en retning inden for samfundsvidenskaberne. Samfundsmæssige institutioner, traditioner, vaner og normer studeres i den sammenhæng, de indgår i, med fokus på deres funktioner i forhold til denne. Ud fra denne tankegang har alle samfundsmæssige fænomener en funktion i forhold til den måde, helheden fungerer på, og mht. selve samfundets overlevelse.
Et problem mht. anvendelse af funktionalismen til forståelse af den måde, samfund og organisationer fungerer på, er, at man ud fra denne har svært ved at forklare forandringer i systemet. Dertil kommer, at funktionalistiske forklaringer kan komme til at fungere som forsvar for samfundsmæssigt uhensigtsmæssige fænomener, f.eks. ulighed på baggrund af køn eller raceadskillelse, fordi denne ulighed kan opfattes som formålstjenlig for helhedens funktion og overlevelse.
Funktionalismen har til imødegåelse af disse kritikpunkter indført en skelnen mellem funktioner, der er gavnlige for helheden, og dysfunktioner, der er skadelige for denne, og har med baggrund i denne skelnen fungeret som udgangspunkt for frugtbare empiriske undersøgelser af f.eks. familiens funktion.