Samfundsforandring er et centralt emne inden for samfundsvidenskaberne. Det gælder specielt inden for sociologien, som netop har sit udspring i overgangen fra det traditionelle til det moderne samfund omkring fra anden halvdel af 1800-tallet: udbredelse af den kapitalistiske produktionsform, industrialisering, urbanisering og internationalisering. Forskellige teoretikeres forsøg på at analysere dynamikken i de samfundsforandringer, som de var vidne til, og disses konsekvenser, blev grundlaget for sociologien som videnskab. Centrale spørgsmål, der blev stillet, var, hvad der henholdsvis fik samfundet til at hænge sammen og gå i opløsning.
Teoretikere som Ferdinand Tönnies, Émile Durkheim, Karl Marx og Max Weber tog i deres analyser af forandringsprocesserne udgangspunkt i henholdsvis en struktur- og en aktørsynsvinkel.
Fra slutningen af 1900-tallet prægedes samfundet igen af nogle dybtgående forandringsprocesser forårsaget af en intensivering af det moderne samfunds udvikling og kendetegnet ved bl.a. globalisering, udvikling i kommunikationsteknologi og aftraditionalisering. Moderne sociologer som f.eks. engelske Anthony Giddens samt tyske Jürgen Habermas og Ulrich Beck bygger i høj grad deres analyser af konsekvenser af disse samfundsforandringer på de ovennævnte klassiske sociologers teorier og begreber, og de arbejder her især på at forene struktur- og aktørsynsvinklerne.