Karl Marx (1818-1883) har haft stor indflydelse på sociologien. Han søgte at identificere og karakterisere nogle centrale træk i udviklingen af det moderne samfund. Afgørende for ham er her overgangen til den kapitalistiske produktionsform, for ifølge Marx skaber denne et samfund, der er præget af en række grundlæggende problemer og konflikter i form af udbytning, undertrykkelse, social ulighed, fattigdom og fremmedgørelse osv.
Der er ifølge Marx i det kapitalistiske samfund en hovedmodsætning mellem kapitalejere og lønarbejdere, fordi kapitalejeren får mere ud af at bruge denne arbejdskraft i sin produktion, end han betaler for den. Denne forskel kaldes merværdien, som skabes gennem udbytning af arbejdskraften.
En anden del af Marx teori handler om det menneskelige arbejde. Det er igennem arbejdet, at mennesket udvikler sine menneskelige egenskaber, former sig selv og sin omverden. Arbejdet er menneskets selvskabelse. Men i det kapitalistiske samfund tilhører arbejdet kapitalejeren, og gennem effektivisering, rationalisering og specialiseringer reduceres arbejderen til at være et tilbehør til maskinen. Lønarbejderen skilles fra resultatet af sin produktion, og konsekvensen heraf bliver en fremmedgørelse.