Den rendyrkede markedsøkonomi eller den centralt styrede planøkonomi er hver for sig ikke tilstrækkelige til at håndtere alle de mange komplekse problemstillinger i en moderne økonomi. Derfor har alle lande i den vestlige verden valgt en mellemform altså en blandingsøkonomi.
En blandingsøkonomi kan opfattes på to måder. For det første, at de samlede økonomiske aktiviteter er fordelt mellem en markedsøkonomisk del, og en planøkonomisk del, hvor priser og mængder fastsættes af politikerne. En del af den samlede produktion BNP sker dermed i offentligt regi. Stort set alle økonomier kan på den måde karakteriseres som blandingsøkonomier, da der ikke findes lande, hvor hele produktionen sker på markedsøkonomiske vilkår. For det andet, at det samme gode produceres både i offentligt og privat regi. Fx findes der i Danmark både offentlige og private hospitaler.
Det er en betydelig del af den samlede produktion, der foretages i den offentlige sektor i Danmark omkring en tredjedel. Det er i princippet politikerne, der fastlægger, hvilke ydelser den offentlige sektor skal producere for skattekronerne; men i praksis er der også en lang række andre beslutningstagere ansat i den offentlige sektor, der mere præcist - indenfor nogle fastlagte rammer bestemmer kvaliteten og omfanget af de ydelser, der produceres på hospitaler og daginstitutioner mv.