Inflation er betegnelsen for vedvarende prisstigninger. Inflationen måles som den årlige procentvise ændring i priserne på forbrugsgoder. Af og til møder man ordet hyperinflation, som betegner en situation med meget høje prisstigninger oftest flere hundrede procent. Det modsatte af inflation er deflation, dvs. priserne falder i en periode.
Høj inflation indebærer, at økonomiens aktører (f.eks. lønmodtagere, arbejdsgivere, forretningsdrivende m.fl.) hele tiden skal forholde sig til nye priser. Prisskilte skal udskiftes, og lønaftaler må genforhandles. Når den enkelte aktør skal træffe beslutninger, der vedrører fremtiden (som f.eks. investeringer og opsparing), kompliceres planlægningen af, at der må tages hensyn til prisændringer. Inflation er derfor med til at mindske gennemskueligheden, og det kan føre til fejlbedømmelser.
Da lønninger udgør størsteparten af omkostningerne ved at producere, er der en klar sammenhæng mellem lønudviklingen og prisudviklingen på danske produkter. Denne type inflation cost-push skyldes altså, at omkostningerne bliver højere. En anden type inflation er demand-pull, hvor det er efterspørgslen, der trækker prisstigningerne, fordi efterspørgslen vokser hurtigere end udbuddet. Inflationen påvirkes imidlertid også af forskellige former for stød. Råvarer kan pludselig svinge voldsomt i pris, hvilket vil afspejle sig i prisen på de færdigvarer, hvori de indgår. Råolie er det bedste eksempel på en vare, hvis pris svinger ganske markant, og som fordi energiprodukter indgår i næsten alle økonomiens sektorer påvirker den generelle prisstigningstakt mærkbart. Der er også adskillige metaller, der svinger markant i prisen fra år til år men hver for sig betyder de dog mindre for den samlede økonomi.
Der er også en tæt sammenhæng mellem pengemængden og inflation. Udsteder Nationalbanken flere pengesedler, end der er dækning for i udviklingen i BNP, vil befolkningen pludselig have mere at købe for uden der er produceret mere. Resultatet er inflation.