Indkomstpolitik består i en overordnet regulering af lønninger og priser sommetider i form af et egentlig løn- og prisstop men oftere således, at lønninger og priser kun får lov at stige inden for fastsatte rammer.
Indkomstpolitik går oftest ud på i en situation med underskud på betalingsbalancens løbende poster at begrænse lønstigninger med det formål at forbedre både konkurrenceevnen og virksomhedernes indtjening. I så fald kaldes det lønpolitik. Et isoleret lønstop fører som oftest til fald i reallønnen, fordi produktpriserne fortsat tillades at stige. Det fører dermed til omfordeling af indkomsterne fra lønmodtagere til virksomhedsejere.
Siden 1985 er der ikke anvendt indkomstpolitik i Danmark. Og i dag er der en tendens blandt danske økonomer til at betragte indkomstpolitik som et noget forældet instrument, der dårligt passer til en moderne økonomi med meget konkurrence på de enkelte markeder.
Ofte anvendes indkomstpolitik som supplement til en devaluering for derved at dæmpe den afsmittende effekt fra de stigende importpriser på de indenlandske priser og lønninger. Uden indkomstpolitik kan devalueringen let føre til højere inflation, således at fordelen ved devalueringen bliver neutraliseret efter nogle år.
Hvis den virker, fastlåser indkomstpolitikken løndannelsen og prissætningen. Dermed sættes markedskræfterne ud af spil. Prisstop ødelægger konkurrencen på varemarkederne, og lønstop hæmmer fleksibiliteten på arbejdsmarkedet.