Pengepolitik går ud på at ændre renten og/eller pengemængden og derved påvirke størrelsen af den økonomiske aktivitet. Pengepolitikken varetages af Nationalbanken. I Danmark fastlægges den overordnede strategi for pengepolitikken dog ofte efter rådslagning med de økonomiske ministre i regeringen.
Myndighederne kan sætte mere gang i den økonomiske aktivitet ved at sætte renten ned. Det kaldes ekspansiv pengepolitik. Ofte bruges også betegnelsen at lempe pengepolitikken. Den lavere rente bevirker at tilskyndelsen til at låne penge til investeringer og forbrug øges, og at tilskyndelsen til at spare op falder. De højere investeringer og det højere forbrug bevirker, at vareefterspørgslen forøges. Produktionen forøges og indkomsterne stiger. Multiplikatoren og acceleratoren sørger for, at denne effekt forstærkes. Som ved ekspansiv finanspolitik er resultatet en højere BNP-vækst, højere beskæftigelse og lavere ledighed. Ekspansiv pengepolitik bevirker derfor også, at betalingsbalancen forværres, fordi importen øges. Inflationen tager til, da den lavere ledighed fører til højere lønstigninger. Hvis økonomien i forvejen befinder sig i en højkonjunktur, er ekspansiv pengepolitik derfor en dårlig idé.
Det modsatte af ekspansiv pengepolitik er kontraktiv eller stram pengepolitik, hvorved renten hæves. Det er et effektivt instrument til at lægge en dæmper på økonomien under en højkonjunktur.