Ved en markedsøkonomi fastsættes priser og lønninger af markedsmekanismen. hvis der er stor efterspørgsel, bliver prisen høj, og hvis der er lav efterspørgsel, bliver prisen lav, Udbyderne, dvs. producenterne, tilpasser den producerede mængde og prisen til efterspørgslen. Markedsmekanismen er således et signalsystem, hvor forbrugerne via den efterspurgte mængde signalerer deres behov til virksomhederne.
Forudsætningern for en velfungerende markedsmekanisme er for det første, at der er mange udbydere. Dvs. at der skal være mange små virksomheder, som konkurrerere med hinanden om forbrugernes behov, og at de er så små, at de ikke selv kan påvirke prisen. Monopoler modviker en velfungerende markedsmekanisme. For det andet skal forbrugerne have fuld information om de valgmuligheder, der er på markedet, således at de kan vælge produktet med den bedste kvalitet til den lavest mulige pris. For det tredje må den enkelte efterspørger ikke være så stor, at vedkommende kan påvirke prisdannelsen. I en sådan økonomi vil virksomhedernes konkurrence om forbrugernes penge sikre de lavest mulige priser.
Politisk er der bred opbakning til markedsøkonomien, men den skal samtidig styres og reguleres for at undgå de værste kriser og en uacceptabel stor ulighed. Det er stort set alle enige om - uenigheden går på graden af regulering.