Begrebet planøkonomi anvendes til at betegne et økonomisk system, hvor priserne og de producerede mængder (udbud) bestemmes af en institution i stedet for markedet. Hvis et helt land har planøkonomi, vil det være staten som institution, der fastsætter priserne og den producerede mængde. Normalt vil fastsættelsen ske ud fra en overordnet prioritering af de samfundsmæssige behov.
Planøkonomi kan måske synes hensigtsmæssig, men det giver en række uoverstigelige problemer.
Det er vanskeligt for staten at vide, hvor meget der skal produceres af hver enkelt vare for, at forbrugernes ønsker bare bliver nogenlunde opfyldt. I et planøkonomisk system sker det ofte, at der produceres for meget af nogle varer og for lidt af andre.
Der er et informationsproblem. Staten kan jo ikke gå rundt og spørge alle borgere om alle deres ønsker til forbrugsvarer.
I en økonomi som den danske kan en stor del af den offentlige sektors økonomi karakteriseres som planøkonomisk. Her er det normalt politikerne (regering, Folketing, byråd), der bestemmer prisen på godet (fx børnepasning), ligesom de afgør, hvor stor produktionen skal være. Fastsættelsen af pris og mængde sker normalt ud fra hensyn til borgernes behov og betalingsevne. For en del af goderne fastsættes prisen til 0, dvs. at godet er gratis. Det gælder fx sygehusbehandling. En meget lav eller ingen pris giver i mange tilfælde anledning til ventelister (svarende til en kø), fordi der ikke ved en pris på 0 sker en egentlig behovsafprøvning.